Бекітілген консервілеу әдістері: консервілеу банкаларының түрлері

Үй тағамдарын консервілеудің ғылыми тексерілген және бекітілген үш консервілеу әдісі қысыммен консервілеу, су ваннасында консервілеу және атмосфералық бумен консервілеу болып табылады. Бұл әдістер тағамды жабылған банкаларда бұзылатын микроорганизмдерді өлтіретіндей ыстық болғанша қыздырады. Контейнерді қыздыру ауа өткізбейтін вакуумды тығыздағышты жасау үшін банкалардан ауаны шығаруға немесе мәжбүрлеп шығаруға мүмкіндік береді. Қауіпсіз өнім үшін ең маңызды таңдау барлық зиянды бактерияларды өлтіретін және сақтау кезінде олардың өсуіне жол бермейтін консервілеу әдісін таңдау болып табылады. Сақтау әдістерін өңдеу әдістері деп те атайды.

Қысыммен консервілеу машинасы

Қысымды консерві - бұл қыздырылған кезде температураны арттыра отырып, ішіндегі қысымды тудыратын тығыздалған қондырғы. Қышқылдығы төмен көкөністер мен етті өңдеу үшін қысыммен консервілеу қажет. Төмен қышқыл көкөністерге қышқылдандырылған қызанақ, маринадталған қияр және ашытылған қырыққабаттан басқа барлық көкөністер жатады. Қышқылдығы төмен тағамдар судың қайнау температурасына төтеп бере алатын ботулизм спораларының өсуіне ықпал етеді. 10 фунт қысымдағы өлшенген манометр банкасының және 11 фунт қысымдағы теру қысымының құмыраның ішіндегі температура теңіз деңгейінде 240 ° F құрайды, бұл өлімге әкелетін тағамдық аурулардың ықтимал көзі ботулизм спораларын өлтіруге жеткілікті.

Қысымды ыдыстардың түрлері

бар қысымды өлшейтін құрылғы теру шкаласы бар, ол ішіндегі қысымды көрсетеді.

  • Ыдыс ішіндегі температура мен қысым артқан сайын шкала көтеріледі.
  • Өлшегіштер әрбір ½ немесе 1 фунт қадамды көрсете алады; басқалары тек 5 фунттық қадамдарды белгілеп, пайдаланушының арасындағы фунтты анықтауға қалдырады.
  • Теру индикаторы пайдаланушыға жоғары биіктікте қысымның өсуін анықтауға мүмкіндік береді. 2000 фут немесе одан төмен қысым ет пен көкөніс үшін 11 фунт және жемістер үшін 6 фунт болуы керек.
  • Дұрыс қысымды ұстап тұру үшін манометрді бақылау және оны пайдалану кезінде температураны реттеу қажет.

У өлшеуішпен өлшенген қаңылтыр банка қысым – қысымды бақылайтын салмақ.

  • Салмақтың бір түрі - 5, 10 және 15 фунтпен белгіленген жалпақ диск.
  • Басқа түрі бір-бірінің үстіне орналасқан үш металл сақинадан тұрады; 5 фунт үшін тек бір сақина қолданылады; әрбір қосымша 5 фунт үшін қосымша сақина қосылады.
  • Салмақ ішіндегі қысымға жеткенде, масса «дірілдейді, бұл оның ішіндегі тиісті температураны көрсетеді. Кейбір салмақтар минутына 3-4 рет тербеледі; басқалары үздіксіз тербеледі. Пайдаланылатын консервілеу машинасы үшін өндірушінің нұсқауларын тексеріңіз.
  • Тербелісті ести алатындықтан, консервілеуіштің жанында үнемі болмай-ақ қысымды басқара аласыз.
  • Қысыммен консервілер ет пен көкөністерді 10 фунт қысымда және жемістерді 5 фунт қысымда өңдейді. 1000 футтан жоғары биіктікте қысымды 5 фунтқа арттыру керек.
  • Салмақты калибрлеу банкаларының дәлдігін тексерудің қажеті жоқ.

Қайнаған су ыдыстары

Су моншасы консерві тағам ыдыстарын қайнаған суға толтырып, жылуды тағам ыдысына тасымалдайды. Жемістер, қышқылдандырылған қызанақ, маринадталған тағамдар, джемдер мен желе қайнаған су ваннасында қауіпсіз өңделеді.

  • Банкалар толығымен қайнаған сумен толтырылуы керек.
  • Құмыралар астындағы суды айналдыру үшін стенд қажет.
  • Консервілердің жоғарғы жағында бір-екі дюйм су құмыраларды жабуға мүмкіндік беретін орын болуы керек.
  • Консервілеу үшін қақпақ қажет.
  • Сіз қайнаған су моншасын сатып ала аласыз немесе сізде бар жабдықты пайдаланып су моншасын жасауға болады. Саңырауқұлақтарды, банкаларды және банкалардың үстінде кем дегенде бір дюйм суды қою үшін жеткілікті терең кастрюль қажет, сондай-ақ суды қайнатпай тез қайнататын орын қажет.
  • Ескертпе: Кейбір жаңа консервілеу банкалары джемдер мен желелерге арналған және тек пинт банкалары үшін жеткілікті терең.

Атмосфералық бумен консервілеу машиналары

Атмосфералық бумен консервілеу - үй тағамдарын консервілеуге рұқсат етілген ең жаңа әдіс. Висконсин университетінің зерттеулері атмосфералық бу ыдысындағы бу қайнаған судың температурасына (212°F) жететінін және қайнаған су сияқты қышқылдығы жоғары тағамдарды өңдеуге қауіпсіз екенін көрсетеді.

  • Атмосфералық бу консервісінің әдетте сөресі бар төмен негізі және банкаларды жабатын биік қақпағы бар.
  • Қақпақтың түбінде бу шығатын бір немесе екі тесік бар.
  • Қақпақты орнында қалдыру керек және ұзындығы 6-8 дюйм болатын бу бағанасы пайда болғанша құмыраны ауаны шығару үшін қыздыру керек. Бу ауадан да ыстық.
  • Қайнаған суда өңделген тағамдарды атмосфералық бу консервісінде қауіпсіз өңдеуге болады. Өңдеу уақыты бірдей.
  • Ескертпе: Өңдеуге 45 минуттан көп уақыт кететін тағамдарды атмосфералық бу моншасында өңдеуге болмайды, себебі бұл банканың қатты пісуі мүмкін.

Қауіпсіз консервілеу әдістері

Көптеген жылдар бұрын қолданылған кейбір консервілеу әдістері енді қауіпсіз деп саналмайды. Бұл әдістерді үйде консервілеу үшін пайдаланбаңыз.

  • Ашық кастрюль немесе ыстық құю әдісі ыстық тағамды банкаларға құйып, ыдыстар жабылғанша тағамды қыздыруды қамтиды. Бұл қауіпсіз емес!Шірітуші микроорганизмдерді жою үшін жылу жеткіліксіз. Бұл әдіс енді тұздалған қиярлар, джемдер немесе желе үшін ұсынылмайды. Бұл өнімдерді қысқаша өңдеу бас бөлігіндегі зеңді, ашытқыларды және бактерияларды жояды. Өңдеу сонымен қатар банкалардан ауаны шығаруға мәжбүрлейді, бұл күшті вакуумдық тығыздағыш жасайды.
  • Консервілерді өңдеуге арналған пешке қою қауіпті болуы мүмкін, себебі банкалар жарылып, адам жарақат алуы мүмкін және жылу банкалар ішінде біркелкі таралмауы мүмкін. Құмыралар пеш температурасына арналмаған. Ескі аспаздық кітаптарда пеште консервілеу нұсқаулары болуы мүмкін, бірақ бұл енді ұсынылмайды.
  • Сіз тіпті микротолқынды пеште, баяу пеште, баяу пеште, ыдыс жуғышта немесе күнде консервілеу нұсқауларын таба аласыз. Бұл әдістер өте қауіпті болуы мүмкін және ұсынылмайды. Термиялық өңдеуді алмастыруға тырысатын консервілеу ұнтақтарынан немесе химиялық заттардан аулақ болыңыз.

Пікір қалдыруға тыйым салынады