ҚАЗАҚСТАНДА БАЛ САТЫП АЛУ БОЙЫНША КЕҢЕСТЕР

Бал сатып алғанда, жергілікті бал фермаларын таңдап көріңіз, өйткені бұл денсаулыққа барынша пайдасы бар ең таза, ең шикі және табиғи бал. Бұл бал тікелей ұядан келеді және електен өткізіледі, бірақ сүзілмейді, яғни оның құрамында ара тозаңы, бал ұясы және антиоксидантқа бай прополис бар.

Жақсы балды қалай таңдауға болады

  1. Пастерленбеген немесе пастерленген - сұйық күйде ұстау үшін қыздырылған/пісірілген шикі бал денсаулыққа пайдасын жоғалтады, сондықтан кәдімгі немесе кремді бал сатып алыңыз. Балдың денсаулыққа көбірек пайдасын алу үшін оны шикі түрде сатып алыңыз. Азық-түлік дүкендерінде «пастерленбеген» деген сөзді іздеңіз.
  2. Бал жинайтын жерлер. Әр елде азық-түлік сөрелерінде сатылатын балға қатысты әртүрлі ережелер бар. Сатып алатын балдың 100% Қазақстанда өндірілгеніне көз жеткізу үшін затбелгіні мұқият тексеріңіз. Сіз ел экономикасын қолдап қана қоймай, бұл балдың қазақстандық бал өндірудің қатаң ережелеріне сәйкес келетініне сенімді бола аласыз. Ескерту. Импортталатын өнімдер де белгілі бір ережелерге сай болуы керек.
  3. Кремді бал — Қаймақ бал шикі бал сияқты пайдалы. Бұл кремді құрылымға дейін қыздырылғанына байланысты. Бөлме температурасында балдың баяу күйдіру процесі денсаулыққа пайдасын тигізбейді. Көптеген адамдар балдың кремді консистенциясын қалайды.

4. Шикі бал  - Шикі бал табиғи түрде бөлме температурасында шамамен 4-6 аптада кристалданады. Бұл бал нашарлайды дегенді білдірмейді. Шикі бал ешқашан бұзылмайды. Егер сіз азық-түлік сөресінде қатайтылған балды тапсаңыз, бұл оның ең таза бал екендігінің жақсы белгісі.

БАЛ КЕҢЕСТЕРІ

  • Сіз бал жейсіз бөлме температурасында (салқын жерде) немесе мұздатқышта және ешқашан тоңазытқышта емес. Тоңазытқыш жай ғана кристалдану процесін жылдамдатады, ал мұздатқыш бұл процесті бал ерігенше тоқтатады.
  • Сұйылту үшін қыздыру емкость ыстық, бірақ қайнаған емес суда кристалданған балмен. Ешқашан пеште немесе микротолқынды пеште қыздырмаңыз, әйтпесе балдың денсаулыққа пайдасын жоғалтасыз.
  • Пастерленген бал балдың 70 градус Цельсий немесе одан да жоғары қызып, кейін жылдам салқындату процесі. Бұл процесс ашытуды болдырмау үшін балдағы кез келген ашытқы жасушаларын өлтіреді. Ылғалдылығы жоғары бал уақыт өте келе ашытылуы мүмкін. Ашытылған бал денсаулыққа ешқандай қауіп төндірмейді, бірақ балдың хош иісі мен дәмі сәл өзгеше болады. Пастерлеу процесі ашытқыларды, сондай-ақ ағзадағы витаминдер мен минералдарды белсендіру үшін қажетті ферменттерді жояды.
  • Ашыту  ылғалдылығы жоғары балға байланысты пайда болады. Ұя балында ылғалдың қажетті мөлшері бар екендігінің жақсы белгісі, аралар судың көп бөлігін алып тастағаннан кейін ғана ұяларындағы тарақтарды жабады (нығыздайды). Бұл ара өсірушілер ұяның жойылуға дайын екенін біледі. Ылғалдылығы жоғары балды денсаулыққа қауіп төндірмей тұтынуға болады, бірақ ол ашытылады және иісі мен дәмі әркім үйренген балдан өзгеше болады.

Пікір қалдыруға тыйым салынады